Community
 
 
 

CloudPlatform 3.x

343 seguidores
 
Avatar
Administrator

cluster cannot add host

Avatar

cluster cannot add host

In My CCP environment,i can add a host in a cluster,but add the another host,,the error is "unable to add host" shown..i check the error messages in management-server.log , i can find the error

2013-09-17 16:42:09,928 INFO http://cloud.resource.ResourceManagerImpl (catalina-exec-11:null)
Trying to add a new host at http://192.168.9.25 in data center 1
2013-09-17 16:42:09,989 DEBUG http://xen.resource.XenServerConnectionPool (catalina-exec-11:nul
l) Slave logon to 192.168.9.25
2013-09-17 16:42:10,003 DEBUG http://xen.resource.XenServerConnectionPool (catalina-exec-11:nul
l) Logging on as the master to 192.168.9.25
2013-09-17 16:42:10,613 WARN http://xen.resource.XenServerConnectionPool (catalina-exec-11:nul
l) Catch com.xensource.xenapi.Types$JoiningHostCannotContainSharedSrs Unable to allow host
192.168.9.25 to join pool 192.168.9.24 due to The host joining the pool cannot contain an
y shared storage.
The host joining the pool cannot contain any shared storage.
at com.xensource.xenapi.Types.checkResponse(Types.java:1000)
at com.xensource.xenapi.Connection.dispatch(Connection.java:372)
at com.xensource.xenapi.Pool.join(Pool.java:1058)
at com.cloud.hypervisor.xen.resource.XenServerConnectionPool.join(XenServerConnect
ionPool.java:782)
at com.cloud.hypervisor.xen.resource.XenServerConnectionPool.joinPool(XenServerCon
nectionPool.java:155)
at com.cloud.hypervisor.xen.discoverer.XcpServerDiscoverer.addHostsToPool(XcpServe
rDiscoverer.java:399)
at com.cloud.hypervisor.xen.discoverer.XcpServerDiscoverer.find(XcpServerDiscovere
r.java:204)
at com.cloud.resource.ResourceManagerImpl.discoverHostsFull(ResourceManagerImpl.ja
va:774)
at com.cloud.resource.ResourceManagerImpl.discoverHosts(ResourceManagerImpl.java:6
32)
at com.cloud.api.commands.AddHostCmd.execute(AddHostCmd.java:136)
at com.cloud.api.ApiDispatcher.dispatch(ApiDispatcher.java:263)
at com.cloud.api.ApiServer.queueCommand(ApiServer.java:545)
at com.cloud.api.ApiServer.handleRequest(ApiServer.java:429)
at com.cloud.api.ApiServlet.processRequest(ApiServlet.java:307)
at com.cloud.api.ApiServlet.doPost(ApiServlet.java:68)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:637)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717)

But I login to the 192.168.9.25 and manually mount the primary strage,it's fine.......
How can i solve the problem?


robin dun MEMBERS 17 September 2013 - 08:51 AM
5 comentários
0

Por favor, entrar para comentar.

 
 

Previous 5 comentários

Avatar
Erik Godin

Hi,

output seems to indicate the host couldn't be joined to the pool of XenServers since it already has shared SR configured. I normally join my XenServer to the pool before attempting to add it to CloudPlatform but based on the output you've presented us, it looks like you normally just add the server in CloudPlatform and let CP make the new slave join your XenServer pool, is that right? Either way, the key part of the output you pasted is as follow:

2013-09-17 16:42:10,613 WARN http://xen.resource.XenServerConnectionPool (catalina-exec-11:nul
l) Catch com.xensource.xenapi.Types$JoiningHostCannotContainSharedSrs Unable to allow host
192.168.9.25 to join pool 192.168.9.24 due to The host _joining the pool _cannot contain an
y shared storage.

Logging in to the slave server and manually mounting the SR is great since it validates this isn't a network problem but remember there should be absolutely no VMs or SRs configured on the slave before it joins the pool.

Citrix's recommended steps to provision a new host can be found in the following document under Chapter 8 "Steps to provisioning your Cloud Infrastructure" http://support.citrix.com/servlet/KbServlet/download/33425-102-696517/CloudPlatform3.0.6AdminGuide.pdf

Please rate if my answer helped.

Regards,

Erik Godin


Ações de comentário Permalink
Avatar
Administrator
Avatar

Thank Sir...
I still cannot join the pool,but I found the information in /var/log/messages as follow:

Sep 18 11:22:23 xen8 xsconsole: Loaded initial xapi and system data in 0.229 seconds
Sep 18 11:22:46 xen8 xapi: [ info|xen8|632 INET 0.0.0.0:80|session.login_with_password D:2
6ce4095815c|xapi] Session.create trackid=bb6b9c0a8f79ac7a771f871b0eae1312 pool=false uname
=root is_local_superuser=true auth_user_sid= parent=trackid=9834f5af41c964e225f24279aefe4e
49
Sep 18 11:23:18 xen8 v6d: [ info|xen8|5 unix_rpc|host.apply_edition D:12c989e178af|v6api]
Upgrading from 'free' to 'enterprise' edition...
Sep 18 11:23:19 xen8 xapi: [ info|xen8|637 UNIX /var/xapi/xapi|session.login_with_password
D:3f1fc6e9b06d|xapi] Session.create trackid=83ea0aa319b076dd290816360014ddd2 pool=false u
name= is_local_superuser=true auth_user_sid= parent=trackid=9834f5af41c964e225f24279aefe4e
49

In My CCP Lab environment,the xenserver is free version.Might I upgrade the xenserver version from free to enterprise to
solve the issue?


robin dun MEMBERS 18 September 2013 - 05:57 AM
Ações de comentário Permalink
Avatar
Erik Godin

Are the other hosts in the cluster also free or are they enterprise edition? I've never seen in written a requirement for the different XenServers in a pool to be licensed the same but I guess it would make sense. That being said, it is possible to join a free XenServer to a pool being managed by CPP, that's never been a problem so just upgrading to enterprise without thinking about it doesn't seem like the right thing to do.


Ações de comentário Permalink
Avatar
Administrator
Avatar

The error is being thrown by XenServer. It will be interesting to see if you are able to add a host with free license to a pool with hosts having enterprise license. I can see very obvious issues with functionality like HA, live migration, etc.

I guess it makes sense to assert that all hosts in a pool have compatible licenses (if I may say so).


Somesh Naidu CITRIX EMPLOYEES 19 September 2013 - 06:11 AM
Ações de comentário Permalink
Avatar
Administrator
Avatar


I Upgrade License from Free to "enterprise",but still cannot join pool...it is a strange problem...I can manually mount primary storage,but i cannot join

pool used with XenCenter .I never meet such situation before except the two hosts are VM installed with XenServer 6.1. Can anyone have the such problem ? (ps.attach files is Xenserver log file).....

Attached Files

  • Attached File  messages   177.83K   2 downloads

robin dun MEMBERS 23 September 2013 - 01:21 AM
Ações de comentário Permalink

Top Contributors