CloudPlatform 3.x

 
 
Administrator
CloudPlatform 3
Avatar

CloudPlatform 3

Hi

Whats is the best OS for the Cloudplatform ? Centos or RHEL or Ubuntu ?

And you install a VM in Xenserver with the OS and install the cloudplatform on it ?

/Kim


Kim Keith MEMBERS 06 June 2012 - 07:56 AM
2 0
Administrator
Unable to add the external cluster vmware 4.1
Avatar

Unable to add the external cluster vmware 4.1

Hi all,

I'm try to configure Cloudstack 3.0.2 for managing vmware cluster, but when I launched wizard to add a cluster, appears the following message "Unable to add the external cluster". The Zone and Pod infrastructure were created successfully.

This is the output of "/var/log/cloud/management/management-server.log":

2012-05-19 13:46:36,464 INFO [hypervisor.vmware.VmwareServerDiscoverer] (catalina-exec-1:null) Discover host. dc: 1, pod: 1, cluster: 10, uri host: 192.168.10.31
2012-05-19 13:46:36,474 DEBUG vmware.resource.VmwareContextFactory] (catalina-exec-1:null) initialize VmwareContext. url: [192.168.10.31/sdk/vimService, username: administrator, password: K******
2012-05-19 13:46:38,567 WARN [hypervisor.vmware.VmwareServerDiscoverer] (catalina-exec-1:null) Unable to connect to Vmware vSphere server. service address: 192.168.10.31
2012-05-19 13:46:38,793 WARN cloud.resource.ResourceManagerImpl] (catalina-exec-1:null) Unable to find the server resources at [192.168.10.31/Datacenter/cluster
2012-05-19 13:46:38,827 WARN [api.commands.AddClusterCmd] (catalina-exec-1:null) Exception:
com.cloud.exception.DiscoveryException: Unable to add the external cluster
at com.cloud.resource.ResourceManagerImpl.discoverCluster(ResourceManagerImpl.java:461)
............................
2012-05-19 13:46:38,829 WARN [cloud.api.ApiDispatcher] (catalina-exec-1:null) class com.cloud.api.ServerApiException : Unable to add the external cluster

I checked the IP/TCP connectivity between CloudStack server and vcenter server with "nmap" and these are the open ports (from CloudStack server to vcenter server):

PORT STATE SERVICE
80/tcp open http
135/tcp open msrpc
139/tcp open netbios-ssn
389/tcp open ldap
443/tcp open https
445/tcp open microsoft-ds
3389/tcp open ms-term-serv
8009/tcp open ajp13
8080/tcp open http-proxy
8443/tcp open https-alt

I use CloudStack 3.0.2 version and CentOS 6.2, Vcenter is installed on Windows Server 2008 Ent. Ed. SP1 with disabled firewall (Domain, Private and Public is disabled). And both server are in the same subnet (192.168.10.0/24).

The vsphere cluster has two ESXi hosts (4.1 U2 version). The ESXi hosts have not any deployed VM.

In vcenter:
- the tomcat service is up & running (I checked with VMWARE VirtualCenter Management WebServices).
- the name of datacenter is "Datacenter".
- The name of cluster is "cluster".

These are the values I use to try adding a vmware cluster in CloudStack:

Hypervisor: VMware
Pod: Pod-1 (is Ok, and the zone is enabled previusly)
Cluster Name: cluster
vCenter Host: 192.168.10.31
vCenter Name: administrator
vCenter Password: K******
vCenter Datacenter: Datacenter

Other test, with RESTClient anwser to "192.168.10.31/sdk/vimService?wsdl" and the response was "Status Code= 200 OK" and then I suppose tomcat is responding, the URI is OK, the credentials are ok, and the message "Unable to connect to Vmware vSphere server" isn't totally true ...

I'm dummy using CloudStack: I apologize if any information has been discussed in others topics. But reading cloudstack.org forum I don't meet the solution to my issue.

Please, could you tell me how to fix this situation?? I don't know what else I can do ...

If you need any additional info don't hesitate request it.

Many thanks in advance for your support.


Enrique Ladron de Guevara MEMBERS 21 May 2012 - 16:26 PM
4 0

Top Contributors